Marije Cornelissen van UN Women Nederland strijdt al jaren tegen genderongelijkheid. In gesprek met Eva Hermans van De Nederlandsche Bank (DNB) legt ze uit dat (partner)geweld tegen vrouwen in alle geledingen van de maatschappij voorkomt, niet alleen in migrantengezinnen of huishoudens met een laag inkomen. Hoogopgeleide vrouwen met een goede baan zijn net zo vaak slachtoffer.

45% van de vrouwen in Nederland heeft weleens te maken met geweld. Dat zijn 4 miljoen vrouwen. 1 op de 5 vrouwen is slachtoffer van partnergeweld. Het zijn aantallen die je niet verwacht in ons land. Van 25 november tot 10 december vraagt Orange the World met haar campagne aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Met het hijsen van de Orange the World-vlag steunt ook DNB deze campagne.

Eva Hermans en Marije Cornelissen kwamen vorig jaar met elkaar in contact. Eva vertelde toen over haar ervaring met partnergeweld. Nadat ze het 25 jaar geheim had gehouden, besloot ze haar verhaal te delen met de buitenwereld. Het voelde als een coming-out: ‘Gelukkig kreeg ik heel veel steunbetuigingen en reacties van mensen die zich herkenden in het verhaal of iets dergelijks in hun omgeving hadden meegemaakt’.

Marije: ’De drempel om je verhaal te delen is hoog. Je wilt niet gereduceerd worden tot die ene vrouw die iets naars is overkomen. Je bent nog zoveel meer. Vrouw met een carrière, moeder, dochter.’

Eva: ‘Het helpt als werkgevers zich realiseren dat de relatie met hun werknemers niet stopt bij de voordeur. Voor veel slachtoffers is de werkplek een veilige plek. Daar worden ze niet lastiggevallen door hun partner. Werkgevers kunnen een belangrijke steun zijn. DNB voelt die verantwoordelijkheid. Niet voor niets wappert de Orange the World-vlag bij het kantoor. Medewerkers wordt gevraagd op elkaars welzijn te letten en naar elkaar om te zien, en er zijn aanspreekpunten waar medewerkers terecht kunnen met hun ervaringen.’

Marije: ‘Een grote wens van ons is de invoering van één portal waar slachtoffers terecht kunnen. Nu is er voor elke vorm van geweld een verschillend steunpunt. We willen heel graag dat er één telefoonnummer komt, -118 is nog beschikbaar😊-, waar mensen op een constructieve manier worden doorverbonden met de juiste instantie. Tot die tijd kun je het nummer van Veilig Thuis 0800-2000 bellen als je iemand wilt spreken of vermoedt dat iemand hier mee te maken heeft.