Toolkit - Sportorganisaties
Help als sportorganisatie ook mee de campagne te versterken
Als iedereen #medestander wordt kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. We nodigen alle sportorganisaties uit om de campagne te versterken, tijdens de 16 Dagen van Actie van 25 november tot 10 december!
Waarom meedoen als sportorganisatie?
- Door (seksuele) intimidatie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken draag je bij aan een veilig sportklimaat voor iedereen
- Een sportclub is een belangrijke sociale ontmoetingsplek met uitstraling naar de lokale samenleving; zo lever je een bijdrage aan veiligheid in de hele gemeente
- Sportclubs zijn plekken waar jongens en meiden samen komen en op een vertrouwde plek in gesprek kunnen gaan over hun grenzen en wensen
- De sporthelden en heldinnen van de club kunnen belangrijke rolmodellen zijn voor jonge sporters, als zij zich uitspreken tegen grensoverschrijdend gedrag
Licht een gebouw oranje uit
De traditionele manier van deelname aan Orange the World is door het uitlichten van een gebouw, fontein, brug, standbeeld of ander object in oranje. Dit kan op verschillende manieren. Als led-verlichting aanwezig is, kan dit meestal gemakkelijk in een andere kleur gezet worden. Is dat er niet, dan zijn er een aantal goedkopere opties, zoals oranje filters voor bestaande verlichting plaatsen of een pand van binnenuit oranje verlichten door oranje lampen in te draaien. Een mooiere maar duurdere optie is om een professioneel verlichtingsbedrijf in te schakelen, waarvan er diverse zijn in Nederland.
Bekijk hier enkele objecten van 2021.
Hang de Orange the World vlag uit
Met de Orange the World vlag kun je laten zien dat jij meedoet aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. De vlag kan een alternatief zijn voor uitlichting, maar ook gebruikt worden als versterking van de boodschap. Inmiddels wapperen er honderden vlaggen op gemeentehuizen, bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen, en allerhande andere gebouwen en plekken.
De Orange the World vlag is in diverse formaten te bestellen bij Stuntvlaggen. Met de aankoop van een vlag steun je ook het Trust Fund to End Violence against Women om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en stoppen.
Hang #medestander posters op
Dit jaar is de slogan van de campagne in Nederland ‘Ik ben #medestander. Jij ook?’ Het doel is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met de #medestanderposters kun je helpen om alle inwoners van ons land op te roepen de #Medestander Pledge te ondertekenen en te doen wat zij kunnen om de strijd tegen geweld te ondersteunen. De posters kunnen geprint of gedrukt worden om op te hangen op zichtbare plekken.
Standaardposters
Download in PDF Download in JPG |
Download in PDF Download in JPG |
Download in PDF Download in JPG |
Download in PDF Download in JPG |
Posters van influencers
Olcay Gulsen | Ruud de Wild | Tatjana Maul |
Download in PDF | Download in PDF | Download in PDF |
Posters op maat
Wil je een eigen poster? Dat kan! Voor €50 kan UN Women Nederland een poster op maat maken, met jouw foto. Vele burgemeesters, wethouders, CEOs en sporthelden hebben hier al gebruik van gemaakt. Mail dan een portretfoto in hoge resolutie met voldoende ruimte aan de boven- en onderkant naar
UN Women Nederland.
Draag de Orange Pin
Draag de Orange Pin in de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen
Een hand opgestoken in een stop teken is hét symbool voor Orange the World. Iedereen die in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd, om te laten zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes steunen. Via het donatieformulier kun je heel makkelijk een eenmalige donatie doen. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te voorkomen of te stoppen Wil je meer doen? Word dan maandelijks donateur, en steun daarmee alle projecten van UN Women voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.
Het perfecte Sinterklaas of kerstgeschenk!
De Orange Pin is ook het perfecte cadeautje voor Sinterklaas of kerst. Daarmee geef je niet alleen iets moois aan vrienden, familie, collega’s of werknemers, maar help je ook vrouwen en meisjes over de hele wereld. Bedrijven, gemeenten, provincies en andere organisaties kunnen de pin in grotere hoeveelheden bestellen als zij een donatie doen voor het Trust Fund to End Violence against Women. Neem voor een afspraak op maat contact op met UN Women Nederland.
Post op sociale media
Tijdens de campagne is #OrangetheWorldNL al een aantal jaren trending. Door ook met deze hashtag te posten op sociale media kun je helpen het bereik van de campagne te vergroten. Dit jaar komt er ook een sociale media filter, waarmee iedereen zich tot #medestander kan verklaren en vrienden en volgers kan oproepen dat ook te worden. Meer informatie volgt begin november.
Vraag alle leden #medestander te worden
De #Medestander Pledge daagt iedereen uit na te denken over wat zij zelf kunnen doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. Mensen die de Pledge ondertekenen kunnen op de vijf punten klikken, en krijgen dan meer uitleg en doorverwijzingen om verder te lezen. Ook krijgen zij de #Medestander nieuwsbrief met allerlei praktische tips.
Als club kun je bijvoorbeeld alle staf en leden oproepen om de #Medestander Pledge te ondertekenen, bijvoorbeeld in een clubblad en op de website. Zo groeit niet alleen het aantal #medestanders in de strijd, maar kan ook een goed gesprek gestart worden op club over actief omstanderschap, onderlinge hulp en elkaar aanspreken op gewenst en ongewenst gedrag.
Vraag clubhelden als rolmodellen
Organiseer een inzamelingsactie
Breng de vertrouwenspersoon onder de aandacht
De meeste sportclubs hebben een vertrouwenspersoon waarbij grensoverschrijdend gemeld kan worden, maar het is niet altijd helder voor alle clubleden waar zij kunnen aankloppen als ze iets meemaken en wat er dan met hun melding gebeurt. De campagne kan een mooie gelegenheid zijn om de vertrouwenspersoon onder de aandacht te brengen.
Vraag advies van Centrum Veilige Sport Nederland
Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Het Centrum Veilige Sport Nederland, onderdeel van NOC*NSF, is er dan ook voor iedereen in de sport die vragen of twijfels heeft of een melding wil doen. CVSN heeft ook diverse toolkits om clubs te steunen in het maken van beleid, gedragscodes en andere maatregelen om een veilig sportklimaat te promoten. De medewerkers van het CVSN luisteren, denken mee en begeleiden naar de beste oplossing. Iedereen mag contact opnemen; sporters, trainers, bestuurders en vertrouwenscontactpersonen. En natuurlijk ook bezorgde ouders en professionals.