Op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, worden de partijen die een nieuw kabinet gaan formeren opgeroepen om het bestrijden van gendergerelateerd geweld hoog op hun agenda te zetten. Maar liefst 14 toonaangevende maatschappelijke organisaties op dit gebied hebben hun actiepunten voor een nieuw regeerakkoord gebundeld, die zullen worden aangeboden aan demissionair Minister Dijkgraaf van OCW en Mariëtte Hamer, Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

“Gendergerelateerd geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Meer dan 4 miljoen burgers krijgen ermee te maken in hun leven. Toch is door afgelopen kabinetten veel te weinig geïnvesteerd in preventie en aanpak hiervan. Het beleid is ad-hoc en versnipperd over allerlei ministeries en gemeenten” zegt Marije Cornelissen, Directeur van UN Women Nederland. “Met deze verzameling van actiepunten laten we zien aan de formerende partijen hoe het wel zou moeten”.

Eén van de oproepen is om eindelijk een centraal nationaal telefoonnummer in te stellen waar slachtoffers van alle vormen van geweld terecht kunnen. Nu moeten zij zelf navigeren door een woud aan verschillende meldpunten, voor geweld achter de voordeur, seksueel geweld, cybergeweld, geweld in de sport, enzovoort. Ook moet er een Nationale Coördinator komen die de aanpak kan aansturen, waardoor er niet steeds weer plannen komen voor maar een jaar of drie, die maar een beperkt stukje van het probleem aanpakken.

Op 25 november begint de Orange the World campagne, de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen, die in meer dan 100 landen tegelijk gehouden wordt. Olcay Gulsen is nationaal ambassadeur voor de campagne: “Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor het thema, het taboe om te praten over geweld wordt minder. Maar we zijn er nog lang niet. Wat we nodig hebben is een cultuurverandering, zodat iedereen zich medeverantwoordelijk voelt voor het voorkomen en oplossen van gendergerelateerd geweld. Juist ook mannen en jongens.”

De Nederlandse nationale aftrap van de Orange the World campagne vindt dit jaar in Amsterdam plaats, op uitnodiging van burgemeester Femke Halsema en in aanwezigheid van demissionair Minister Dijkgraaf, Mariëtte Hamer, Olcay Gulsen, Marije Cornelissen en diverse andere sprekers. De campagne wordt gecoördineerd door UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland, in samenwerking met Inner Wheel, VVAO, YWCA, Veilig Thuis en Plan International.

Achtergrondinformatie

Een kaart van Nederland met deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: Acties in 2023 – Orange the World. Daar zijn ook de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen. Op de website kan ook antwoord op veelgestelde vragen gevonden worden.

Nationale coördinatie Orange the World campagne

UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. UN Women Nederland vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd; vanuit 60 veldkantoren worden projecten ingezet in 90 landen.

De Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao heeft 72.000 leden in 121 landen. Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Zonta maakt zich sterk voor gendergelijkheid. Vanuit 1.133 clubs, verspreid over 62 landen, zetten Zontians zich in voor gelijke rechten, gelijke kansen en een betere wereld voor meisjes en vrouwen.

Officiële samenwerkingspartners

VVAO is een internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen, gericht op positieverbetering en een leven lang empowerment. De VVAO inspireert, opent deuren, professioneel en persoonlijk en zet zich in voor inclusiviteit, gelijkwaardigheid en verbinding.

Inner Wheel Nederland heeft een netwerk van verbonden, sociaal bewogen en internationaal betrokken leden. Met clubs in meer dan 100 landen verdeeld over 5 continenten opereren zij onder het motto “met elkaar, voor elkaar en voor anderen”.

YWCA is een wereldwijde beweging die zich in meer dan honderd landen inzet voor de rechten, empowerment en leiderschap van vrouwen en meisjes van verschillende leeftijden, culturen, achtergronden en religies. Met als doel hun leven en daarmee de wereld ten goede te veranderen.

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor iedereen die met (een vermoeden van) geweld in afhankelijkheidsrelaties te maken krijgt. De 25 regionale Veilig Thuis-organisaties werken voortdurend met elkaar aan de verbetering van de kwaliteit van hun werk. Daartoe hebben zij zich verenigd in het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

Veilig Thuis is 24/7 gratis en anoniem bereikbaar via 0800-2000 of via de chat op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via www.veiligthuis.nl.

Plan International werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens zich volledig kunnen ontwikkelen, dezelfde rechten en kansen hebben én hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Emancipator betrekt mannen en jongens bij emancipatie en gendergelijkheid, door te werken aan het veranderen van de maatschappelijke normen voor mannen en mannelijkheid rond verschillende thema’s: geweld & veiligheid, arbeid & zorg, gender & diversiteit, en relaties & seksualiteit.

Meer informatie

Meer informatie over de Orange the World campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Marije Cornelissen, Directeur UN Women Nederland.

Download hier de inventarisatie van politieke actiepunten om geweld tegen vrouwen aan te pakken.