Toolkit - Gemeenten en provincies

Help als gemeente en provincie ook mee de campagne te versterken

Als iedereen #medestander wordt kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. We nodigen alle gemeentes en provincies uit om de campagne te versterken, tijdens de 16 Dagen van Actie van 25 november tot 10 december! 

Waarom meedoen als gemeente of provincie?

  • Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal ter wereld voor, in grotere en kleinere plaatsen, en in alle lagen van de bevolking. Om de heldere norm te stellen dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is, zijn overheden op alle niveaus nodig; internationaal, nationaal, provinciaal en lokaal.
  • Provinciale en lokale overheden zijn grote werkgevers in Nederland, waar ook veel vrouwen werkzaam zijn. Aangezien bijna de helft van de vrouwen in Nederland fysiek, seksueel of psychisch geweld meemaakt in haar leven is de kans groot dat een aanzienlijk aantal ambtenaren geweld meemaakt of heeft meegemaakt.
  • Juist de lokale overheid staat dichtbij burgers en kan initiatieven stimuleren of actie ondernemen om bijvoorbeeld de openbare ruimte, het uitgaansleven, het OV en het sportveld veiliger te maken voor vrouwen en meisjes.

Wil je als gemeente of provincie meedoen?

Kijk hieronder voor ideeën, en mail ons wat jullie plannen zijn! Dan zetten we ook jullie op de kaart.

Licht een gebouw oranje uit

De traditionele manier van deelname aan Orange the World is door het uitlichten van een gebouw, fontein, brug, standbeeld of ander object in oranje. Dit kan op verschillende manieren. Als led-verlichting aanwezig is, kan dit meestal gemakkelijk in een andere kleur gezet worden. Is dat er niet, dan zijn er een aantal goedkopere opties, zoals oranje filters voor bestaande verlichting plaatsen of een pand van binnenuit oranje verlichten door oranje lampen in te draaien. Een mooiere maar duurdere optie is om een professioneel verlichtingsbedrijf in te schakelen, waarvan er diverse zijn in Nederland.

Bekijk hier enkele objecten van 2021.

Hang de Orange the World vlag uit

Met de Orange the World vlag kun je laten zien dat jij meedoet aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. De vlag kan een alternatief zijn voor uitlichting, maar ook gebruikt worden als versterking van de boodschap. Inmiddels wapperen er honderden vlaggen op gemeentehuizen, bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen, en allerhande andere gebouwen en plekken.

De Orange the World vlag is in diverse formaten te bestellen bij Stuntvlaggen. Met de aankoop van een vlag steun je ook het Trust Fund to End Violence against Women om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en stoppen.

Hang #medestander posters op

Dit jaar is de slogan van de campagne in Nederland ‘Ik ben #medestander. Jij ook?’ Het doel is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met de #medestanderposters kun je helpen om alle inwoners van ons land op te roepen de #Medestander Pledge te ondertekenen en te doen wat zij kunnen om de strijd tegen geweld te ondersteunen. De posters kunnen geprint of gedrukt worden om op te hangen op zichtbare plekken.

Standaardposters

Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG

Posters van influencers

Olcay Gulsen Ruud de Wild Tatjana Maul
Download in PDF Download in PDF Download in PDF

Posters op maat

Wil je een eigen poster? Dat kan! Voor €50 kan UN Women Nederland een poster op maat maken, met jouw foto. Vele burgemeesters, wethouders, CEOs en sporthelden hebben hier al gebruik van gemaakt. Mail dan een portretfoto in hoge resolutie met voldoende ruimte aan de boven- en onderkant naar
UN Women Nederland.

Draag de Orange Pin

Draag de Orange Pin in de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen

Een hand opgestoken in een stop teken is hét symbool voor Orange the World. Iedereen die in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd, om te laten zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes steunen. Via het donatieformulier kun je heel makkelijk een eenmalige donatie doen. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te voorkomen of te stoppen Wil je meer doen? Word dan maandelijks donateur, en steun daarmee alle projecten van UN Women voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Het perfecte Sinterklaas of kerstgeschenk!

De Orange Pin is ook het perfecte cadeautje voor Sinterklaas of kerst. Daarmee geef je niet alleen iets moois aan vrienden, familie, collega’s of werknemers, maar help je ook vrouwen en meisjes over de hele wereld. Bedrijven, gemeenten, provincies en andere organisaties kunnen de pin in grotere hoeveelheden bestellen als zij een donatie doen voor het Trust Fund to End Violence against Women. Neem voor een afspraak op maat contact op met UN Women Nederland.

Post op sociale media

Tijdens de campagne is #OrangetheWorldNL al een aantal jaren trending. Door ook met deze hashtag te posten op sociale media kun je helpen het bereik van de campagne te vergroten. Dit jaar komt er ook een sociale media filter, waarmee iedereen zich tot #medestander kan verklaren en vrienden en volgers kan oproepen dat ook te worden. Meer informatie volgt begin november.

Breng een persbericht uit

Nationale, regionale en lokale media staan in de campagneperiode bol van het nieuws over Orange the World. Aan deelnemende gemeenten en provincies wordt jaarlijks een voorbeeldpersbericht toegezonden, dat zij kunnen gebruiken om regionale en/of lokale pers te bereiken. Aanmelden als deelnemende gemeente of provincie kan met een mailtje naar UN Women NL.

Vraag alle ambtenaren #medestander te worden

Het doel van de campagne is dit jaar om zoveel mogelijk mensen (m/v/x) #medestander te maken in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, en hen tips en instrumenten te bieden om in hun dagelijks leven te helpen om de werkvloer, de openbare ruimte, de sportclub en alle andere plekken veiliger te maken.

Als gemeente of provincie kun je bijvoorbeeld alle ambtenaren oproepen om de #Medestander Pledge te ondertekenen op 25 november als de campagne start, bijvoorbeeld in een interne nieuwsbrief. Zo groeit niet alleen het aantal #medestanders in de strijd, maar kan ook een goed gesprek gestart worden op de ambtelijke werkvloer over actief omstanderschap, onderlinge hulp en elkaar aanspreken op gewenst en ongewenst gedrag.

Steun lokale en regionale initiatieven

Steeds meer maatschappelijke organisaties doen mee met de Orange the World campagne, bijvoorbeeld door acties, debatten, filmvertoningen of tentoonstellingen te organiseren. Op veel plekken gebeurt dit al in nauwe samenwerking met de gemeente of provincie, die activiteiten faciliteert, ondersteunt en vaak ook meebetaalt. Ben je nog niet in contact met lokale of regionale organisaties en benieuwd welke initiatieven er in jouw buurt zijn? Misschien staat dit al op de kaart, en anders kun je een mail sturen naar UN Women NL.

Vraag bedrijven en organisaties mee te doen

Ook steeds meer bedrijven en organisaties zoals bibliotheken, sportclubs en onderwijsinstellingen sluiten zich aan bij de campagne. In contacten met lokale en regionale bedrijven en organisaties kan een gemeente of provincie de campagne onder de aandacht brengen. Hoe meer mensen en organisaties meedoen, hoe groter het bereik en de impact op de lokale samenleving.

Heb je vragen over de Toolkit Gemeenten en provincies?

Mail ons dan!

Doneer nu, en steun vrouwen en meisjes wereldwijd!

Doneer