Toolkit - Maatschappelijke organisaties

Help als organisatie ook mee de campagne te versterken

Als iedereen #medestander wordt kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. We nodigen alle organisaties uit om de campagne te versterken, tijdens de 16 Dagen van Actie van 25 november tot 10 december!

Waarom meedoen als organisatie?

  • Om geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit te helpen is iedereen nodig. Hulporganisaties, mensenrechtenorganisaties, vrouwenorganisaties, maar ook wijkorganisaties, serviceclubs, studentenverenigingen, ouderenbonden, vakbonden politieke organisaties, en alle andere #medestanders die we kunnen vinden.
  • Hoe meer organisaties meedoen aan de Orange the World campagne, hoe meer de boodschap wordt versterkt. Iedereen kan bijdragen aan het doorbreken van het taboe op praten over geweld tegen vrouwen, en iedereen kan helpen zorgen dat vrouwen en meisjes zich veiliger kunnen voelen.

Wil je als organisatie meedoen?

Kijk hieronder voor ideeën, en mail ons wat jullie plannen zijn! Dan zetten we ook jullie op de kaart.

Licht een gebouw oranje uit

De traditionele manier van deelname aan Orange the World is door het uitlichten van een gebouw, fontein, brug, standbeeld of ander object in oranje. Dit kan op verschillende manieren. Als led-verlichting aanwezig is, kan dit meestal gemakkelijk in een andere kleur gezet worden. Is dat er niet, dan zijn er een aantal goedkopere opties, zoals oranje filters voor bestaande verlichting plaatsen of een pand van binnenuit oranje verlichten door oranje lampen in te draaien. Een mooiere maar duurdere optie is om een professioneel verlichtingsbedrijf in te schakelen, waarvan er diverse zijn in Nederland.

Bekijk hier enkele objecten van 2021.

Hang de Orange the World vlag uit

Met de Orange the World vlag kun je laten zien dat jij meedoet aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. De vlag kan een alternatief zijn voor uitlichting, maar ook gebruikt worden als versterking van de boodschap. Inmiddels wapperen er honderden vlaggen op gemeentehuizen, bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen, en allerhande andere gebouwen en plekken.

De Orange the World vlag is in diverse formaten te bestellen bij Stuntvlaggen. Met de aankoop van een vlag steun je ook het Trust Fund to End Violence against Women om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en stoppen.

Hang #medestander posters op

Dit jaar is de slogan van de campagne in Nederland ‘Ik ben #medestander. Jij ook?’ Het doel is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met de #medestanderposters kun je helpen om alle inwoners van ons land op te roepen de #Medestander Pledge te ondertekenen en te doen wat zij kunnen om de strijd tegen geweld te ondersteunen. De posters kunnen geprint of gedrukt worden om op te hangen op zichtbare plekken.

Standaardposters

Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG

Posters van influencers

Olcay Gulsen Ruud de Wild Tatjana Maul
Download in PDF Download in PDF Download in PDF

Posters op maat

Wil je een eigen poster? Dat kan! Voor €50 kan UN Women Nederland een poster op maat maken, met jouw foto. Vele burgemeesters, wethouders, CEOs en sporthelden hebben hier al gebruik van gemaakt. Mail dan een portretfoto in hoge resolutie met voldoende ruimte aan de boven- en onderkant naar
UN Women Nederland.

Draag de Orange Pin

Draag de Orange Pin in de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen

Een hand opgestoken in een stop teken is hét symbool voor Orange the World. Iedereen die in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd, om te laten zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes steunen. Via het donatieformulier kun je heel makkelijk een eenmalige donatie doen. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te voorkomen of te stoppen Wil je meer doen? Word dan maandelijks donateur, en steun daarmee alle projecten van UN Women voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Het perfecte Sinterklaas of kerstgeschenk!

De Orange Pin is ook het perfecte cadeautje voor Sinterklaas of kerst. Daarmee geef je niet alleen iets moois aan vrienden, familie, collega’s of werknemers, maar help je ook vrouwen en meisjes over de hele wereld. Bedrijven, gemeenten, provincies en andere organisaties kunnen de pin in grotere hoeveelheden bestellen als zij een donatie doen voor het Trust Fund to End Violence against Women. Neem voor een afspraak op maat contact op met UN Women Nederland.

Post op sociale media

Tijdens de campagne is #OrangetheWorldNL al een aantal jaren trending. Door ook met deze hashtag te posten op sociale media kun je helpen het bereik van de campagne te vergroten. Dit jaar komt er ook een sociale media filter, waarmee iedereen zich tot #medestander kan verklaren en vrienden en volgers kan oproepen dat ook te worden. Meer informatie volgt begin november.

Vraag je achterban #medestander te worden

De #Medestander Pledge daagt iedereen uit na te denken over wat zij zelf kunnen doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. Mensen die de Pledge ondertekenen kunnen op de vijf punten klikken, en krijgen dan meer uitleg en doorverwijzingen om verder te lezen. Ook krijgen zij de #Medestander nieuwsbrief met allerlei praktische tips. Door het ondertekenen van de Pledge kunnen medewerkers aan het denken worden gezet, en kan er een gesprek loskomen over geweld tegen vrouwen, waarmee het taboe doorbroken wordt.

Als jouw organisatie zelf ook trainingen geeft, voorlichting geeft of tips heeft om te zorgen dat vrouwen en meisjes veiliger zijn en zich veiliger kunnen voelen, dan horen we dat graag! Op de website wwww.geweldtegenvrouwenmelden.nl proberen we alle initiatieven te inventariseren.

Sluit aan bij lokale initiatieven

Steeds meer maatschappelijke organisaties doen mee met de Orange the World campagne, bijvoorbeeld door acties, debatten, filmvertoningen of tentoonstellingen te organiseren. Op veel plekken gebeurt dit al in nauwe samenwerking met de gemeente of provincie en andere organisaties in de regio. Wil je iets organiseren en je nog niet in contact met lokale of regionale organisaties? Stuur dan een mail naar UN Women NL, dan brengen we je in contact!

Word officieel samenwerkingspartner

De Orange the World campagne wordt in Nederland gecoördineerd door UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao en Zonta Nederland. De VVAO, Veilig Thuis en Emancipator zijn officiële samenwerkingspartners. Als jouw organisatie ook officieel samenwerkingspartner worden, stuur dan een mail naar UN Women NL.

Heb je vragen over de Toolkit Maatschappelijke organisaties?

Mail ons dan!

Doneer nu, en steun vrouwen en meisjes wereldwijd!

Doneer