Geweld tegen vrouwen en meisjes komt veel voor in Marokko. Vrouwen zijn vaak bang om aangifte te doen van geweldpleging, omdat ze bang zijn voor een stempel en de reactie van hun omgeving. Vooral jonge vrouwen en tienermeisjes lopen risico: van de jonge vrouwen in Marokko tussen de 15 en 19 jaar heeft 71 procent kans op het meemaken van een vorm van gendergerelateerd geweld.

 

Associatie Ennakhil, een non-gouvernementele organisatie in Marrakesh, zet zich al 25 jaar in voor gendergelijkheid en om de rechten van vrouwen op wettelijk, politiek, sociaal-economisch en educatief vlak te verbeteren. Met de hulp van het UN Trust Fund to End Violence Against Women heeft de Associatie Ennakhil een project in de Marrakesh-Safi regio opgezet  voor het voorkomen, beschermen en ondersteunen van meisjes slachtoffer zijn of dreigen te worden van geweld op school.

 

 “Veel meisjes zien school als een plek waar ze even bevrijd zijn van hun conservatieve familie. Daarom is het cruciaal dat hun schoolomgeving daadwerkelijk een veilige plek is”, zegt Hassan Naji, medewerker van Associatie Ennakhil.

 

Het veranderen van normen

Het project werkt met zowel meisjes als jongens, tussen de 10 en 19 jaar oud, om bewustzijn te creëren tegen geweld tegen vrouwen, het tegengaan van gender stereotyperingen en het veranderen van gedrag  van daders van gendergerelateerd geweld. Met culturele, artistieke en sportieve activiteiten spoort het initiatief studenten aan om te debatteren en te leren van elkaar voor een positieve houding en tegen geweld.

Het belang van preventie

Associatie Ennakhil werkt samen met verschillende sectoren waaronder de gezondheidszorg, politie, het rechtssysteem en het onderwijs. Deze sectoren hebben preventie- en doorverwijzingsprotocollen opgesteld die slachtoffers van geweld helpen met het ontvangen van de juiste hulp.

 

COVID-19

Tijdens de coronacrisis zagen medewerkers van Associatie Ennakhil het aantal bellers naar hun hulpcentrum met vijftien project toenemen ten opzichte van 2019. Dit heeft te maken met de groei van geweld achter de voordeurtijdens de pandemie. Als antwoord op deze toename heeft de organisatie hun project aangepast door:

  • Het ontwikkelen van een training voor 35 leraren en maatschappelijk werkers om veranderingen in het gedrag van kinderen te herkennen en te monitoren;
  • Het verstrekken van begeleiding en bemiddelingsdiensten in scholen;
  • Het invoeren van preventie-, beschermings- en ondersteuningsprotocollen voor slachtoffers van geweld;
  • Het openen van een trainingscentrum om vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geweest van geweld te helpen met het vinden van een betaalde baan.

 

Wil je ook dit soort belangrijke projecten steunen? Dat kan! Doneer aan het UN Trust Fund om jouw steentje bij te dragen voor een inclusievere wereld: https://www.unwomen.nl/word-donateur/.