Een op de vier vrouwen in Albanië heeft fysiek of seksueel geweld achter de voordeur meegemaakt. Lesbische, biseksuele en transgender (LBT-) vrouwen komen veel in aanraking met geweld in de Albanese samenleving, zowel door hun familie als in de publieke ruimte en binnen overheidsinstellingen. HET UN Trustfund steunt een project om deze groep te helpen.

 

Ondanks dat er tegenwoordig meer aandacht is voor geweld tegen vrouwen in Albanië, blijven de hulpkreten van LBT-vrouwen vaak ongehoord. Dit komt omdat hulpinstanties weinig bewust zijn van de specifieke hulpvragen van LBT-vrouwen.

 

In 2014 is de Alliance against the Discrimination of LGBT in Albania (AALGBT) opgezet met behulp van het UN Trust Fund to End Violence Against Women. De organisatie is opgezet om geweld tegen vrouwen te verminderen, specifiek in de LBT-gemeenschap. Deze campagne is nog steeds een groot succes. De inzet van de AALGBT heeft ervoor gezorgd dat de Albanese overheid vertegenwoordigers van de organisatie heeft uitgenodigd om een nationaal actieplan over LHBTI mensen in Albanië op te stellen voor de periode 2016-2020.

 

Het AALGBT-project is opgepakt in zes regio’s: Tirana, Shkodra, Vlora, Elbasan, Pogradec en Diber en bereikt 2540 vrouwen en meisjes. Bovendien is het project onderdeel van een landelijke campagne die bewustzijn over geweld tegen vrouwen en meisjes vergroot. Het project heeft ervoor gezorgd dat gespecialiseerde hulporganisaties voor LBT-vrouwen zijn opgezet in vijf verschillende steden.

 

Het project helpt ook bestaande vrouwenrechtenorganisaties in Albanië met het beter herkennen en bestrijden van geweld tegen de LBT-gemeenschap. Dankzij het project zijn die gestart met het bieden van ondersteuning voor LBT-vrouwen in een groepssetting en op individuele basis. AALGBT-trainingen, handleidingen en mentorsessies hebben deze lokale vrouwenorganisaties handvatten gegeven om LBT-vrouwen beter te kunnen helpen met rechtsbijstand en op psychologisch en sociaal vlak.

 

Vrouwen in Shkodra worden geslagen door hun vaders of broers wanneer zij onafhankelijk willen zijn. Ik was een van hen, maar er zijn duizenden vrouwen in mijn stad die gebukt gaan onder deze patriarchale mentaliteit die stelt dat mannen de baas zijn over hun zussen of moeders,” Aldus Trina (aangepaste naam), een 22-jarige fotograaf uit Shkodra. Trina doet mee aan het project, omdat ze zelf geweld heeft meegemaakt van haar familie omdat ze haar seksuele oriëntatie uitdroeg. Tegenwoordig gebruikt ze haar talenten om posters te maken die LBT-gemeenschap in een positief daglicht zet. Deze posters zijn te vinden in gezondheidspraktijken en scholen in haar stad.

 

Dankzij dit initiatief ben ik beter voorbereid om LBT’ers die geweld hebben meegemaakt bij te staan” – Flavia Tiona (aangepaste naam), psycholoog in Shkodra, Zij heeft een AALGBT-training gevolgd en zegt dat medewerkers in de gezondheidszorg en het onderwijs vaak geen weet hebben van de discriminatie die jonge vrouwen en meisjes meemaken: “Ik kwam erachter hoe erg de situatie was, toen een verpleegkundige in Shkodra mij vertelde dat wij een gezond land zijn dankzij het lage aantal LHBTI mensen.”

 

Dalila Dauidhi, een dokter uit Tirana, volgde ook trainingen van AALGBT en is nu vrijwilliger. Ze maakte zelf intimidatie mee vanwege haar geaardheid toen een man haar en haar vriendin lastig viel in een café in Tirana. Dalila zocht vervolgens hulp van AALGBT die haar zaak voor de rechter bracht. Dankzij AALGBT heb ik mensen gevonden met wie ik zonder schaamte kan praten over de problemen waar LHBT mensen in Albanië tegenaan lopen. Ik hoop dat dingen in Albanië aan het veranderen zijn, in Tirana is er gelukkig minder geweld (tegen LBT mensen) en als dat toch het geval is, kunnen we nu hulp krijgen,” aldus Dalila.

 

Dalila en anderen bezochten een zomerschool van AALGBT die verschillende groepen jonge mensen bij elkaar bracht. Dalila zag hoe een man zijn denkbeelden veranderde tijdens deze zomerschool. Hij gaf aan dat hij in het verleden discriminerend tegen LHBT mensen was geweest, maar dat hij nu inzag dat ‘LHBT mensen zijn vrienden zijn’.

 

In landen zoals Albanië brengen dit soort initiatieven met de hulp van het UN Trust Fund grote veranderingen teweeg. Het belang van dit soort projecten is daarom groot, omdat ze de houding van mensen veranderen en de wereld een veiligere plek maken voor iedereen.

 

Wil je ook dit soort belangrijke projecten steunen? Dat kan! Doneer aan het UN Trust Fund om jouw steentje bij te dragen voor een inclusievere wereld: https://www.unwomen.nl/word-donateur/.