De non-gouvernementele organisatie Club Eney strijdt voor de rechten van vrouwen en meisjes in Oekraïne met financiële ondersteuning van het UN Trust Fund to End Violence Against Women. De organisatie helpt in het bijzonder vrouwen die HIV hebben, drugsverslaafd zijn, sekswerkers en dakloze vrouwen.

 

Veel van deze vrouwen en meisjes zijn slachtoffers geweest van geweld of lopen het risico in zo’n situatie terecht te komen. Het Trust Fund van de UN helpt deze organisatie tijdens haar werk om deze vrouwen te ondersteunen en een veilige plek te geven.

In een video legt Vielta Parkhomenko, de voorzitter van Club Eney, uit waarom het werk wat ze doen zo belangrijk is, en hoe jij hen kan helpen:

 

 

Met een bijdrage van The UN Trust Fund heeft Club Eney een project opgezet om gendergerelateerd geweld en verspreiding van HIV onder kwetsbare vrouwen te voorkomen in verschillende Oekraïense steden. De organisatie helpt vrouwen in een risicovolle situatie aan informatie over beschikbare dienstverleners. Ook brengt Club Eney hen in contact met instanties waar ze een behandeling kunnen krijgen. De doelgroep van dit project is hard geraakt door gendergerelateerd geweld en ze behoren tot een van de meest onderschatte en minst geholpen groepen zowel in Oekraïne als wereldwijd.

“Ik kwam erachter dat ik niet alleen ben en dat ik geweld en onderdrukking niet moet tolereren,” aldus Tania een slachtoffer van geweld die geholpen is door Club Eney.

Alina Sarnatska, projectcoördinator van Club Eney: “Vrouwen die drugs gebruiken, sekswerk verrichten, HIV hebben, en die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, kampen met obstakels in het dagelijks leven door stigma’s, discriminatie en werkloosheid.” De kwetsbare positie in de samenleving van deze doelgroep en het feit dat ze vaak financieel afhankelijk zijn van hun partner maakt dat ze vatbaarder zijn voor gender gerelateerd geweld.

 

Als oplossing voor deze problemen heeft Club Eney verschillende activiteiten georganiseerd om deze vrouwen te helpen:

  • Het regelen van transport voor vrouwen naar drugsklinieken
  • Geweld achter de voordeur online onder de aandacht brengen
  • Het organiseren van WINGS sessies (Women Initiating New Goals of     Safety) waarbij de kracht van de vrouw centraal staat, zowel in kleine groepen als online en via de telefoon
  • Het trainen van en toezien op maatschappelijk werkers en begeleiders

 

Met deze initiatieven ontstaat er een ondersteuningsnetwerk voor deze vrouwen waardoor ze rechtsbijstand en medische hulp kunnen krijgen.

Omdat Club Eney een kleine organisatie is, heeft ze vaak moeite om het hoofd boven water te houden. Sarnatska: “Onze inzamelpotentie is gering omdat de bevolking over het algemeen vrouwen die sekswerk verrichten, drugs gebruiken en HIV hebben niet willen ondersteunen. (…) juist daarom hebben we de steun nodig van internationale financiering.”

Ondanks vele uitdagingen, heeft Club Eney hun WINGS initiatieven uitgebreid naar dertien regio’s en netwerken opgebouwd met verschillende vrouwenrechtenorganisaties in de strijd om de Oekraïense samenleving inclusiever te maken.

Nika, een deelnemer in een WINGS project,zegt over het werk van Club Eney: “WINGS heeft mijn leven verbeterd. Ik kan nu geweld identificeren. (…) ik kan nu praten over geweld en ik spoor nu andere vrouwen aan om hetzelfde te doen.”

“In tijden van crisis is het ontzettend belangrijk om dit soort programma’s te financieren en de organisaties dit werk verrichten te steunen. Zij zijn vaak de enige partijen die dit soort vrouwen helpen en kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood,” aldus Fiona Dalmier, Portfolio Manager van the UN Trust Fund to End Violence Against Women.

Wil je ook dit soort projecten ondersteunen? Dat kan! Doneer aan het UN Trust Fund om jouw steentje bij te dragen voor een inclusievere wereld: https://www.unwomen.nl/word-donateur/.