[Foto: UN-Trustfund Monitoring & Evaluation Specialist/Gemma Wood]

 

“Ik wil nooit meer bang zijn om naar mijn werk te gaan.” – Evah Kakobe, verkoopster op de Mchikichini-markt, Dar es Salaam

 

Vrouwen die op de Mchikichini-markt in Dar es Salaam, Tanzania werken, hadden dagelijks te maken met geweld en discriminatie. Betty Mtewele werkt  sinds 2005 op de markt en vertelt hoe het was: :

“Vrouwen werden uitgescholden, seksueel misbruikt en financieel uitgebuit. In de meeste gevallen betaalden hun mannelijke werkgevers niet eens hun salaris. Veel vrouwen wisten niet hoe ze hun recht konden halen en verloren de hoop.”

In 2009 presenteerde de Tanzaniaanse Non-gouvernementele organisatie Equality for Growth een onderzoek over geweld tegen vrouwelijke werknemers op de Tanzaniaanse markten. De resultaten waren alarmerend: 40 procent van de vrouwen was wel eens seksueel geïntimideerd, 32 procent gaf aan uitgescholden te zijn en 24 procent had te maken gehad met andere vormen van geweld door mannelijke handelaren en klanten.

[Foto: Betty Mtewele, een marktkoopvrouw in Dar es Salaam zittend voor haar marktkraam, wat nu een veiligere plek is voor vrouwen om zaken te doen.]

Veel vrouwen in Tanzania werken -uit noodzaak- zwart en staan dus niet officieel geregistreerd. Daardoor is er relatief meer sprake van geweld en zijn er geen juridische hulpdiensten beschikbaar die vrouwen beschermen tegen intimidatie van welke aard dan ook.

Om vrouwen op de markten van Dar es Salaam weer bewust te maken van hun rechten, startte Equality for Growtheen project volledig gefinancierd door het UN Trust Fund to End Violence against Women. Het project is gehouden op zes markten in Dar es Salaam met als doel: vrouwelijke ondernemers en verkoopsters juridische bescherming bieden tegen intimidatie en geweld.

Het project startte in 2015 en hiermee konden 40 vrouwelijke ondernemers en verkoopsters een opleiding volgen tot juridisch gemeenschapsondersteuner. Vervolgens konden deze vrouwen hun eigen gemeenschappen helpen door andere vrouwen bewust te maken van hun (economische) rechten en juridische hulpdiensten. Betty Mtewele, een van de vrouwen die deze opleiding volgde:

“Nu weten vrouwen hoe ze hun recht kunnen halen binnen en buiten de markt… Ik sta nu economisch in mijn recht, heb meer zelfvertrouwen en ben goed geïnformeerd over marktleiderschap en vrouwenrechten.”

Alleen al in 2016 hielp dit project 454 vrouwen. Evah Kakobe, een verkoopster op de Mchikichini-markt, beschreef de enorme invloed die dit heeft gehad:

“Door een voorlichtingsmiddag over mensenrechten werd ik mij ervan bewust dat ik gendergelijkheid kon bestrijden. Met de hulp van de juridische gemeenschapsondersteuners heb ik zo een van de daders aangegeven bij de marktleiding.”

Door het project kwamen belanghebbenden uit de gemeenschap – waaronder de politie, managers van de markt en verkopers – samen om nieuwe richtlijnen op te stellen voor de zes markten. Betty Mtewele:

“De ontwikkeling van richtlijnen op de markt betekent dat overtreders een boete krijgen. In de sector waarin ik werk, de voedselsector, worden vrouwelijke verkopers op tijd betaald en niet meer seksueel lastig gevallen, aangezien deze vrouwen hun rechten kennen en uitoefenen.”

Bovendien weten bijna twee op de drie vrouwen nu waar ze geweld moeten melden en zegt vier op de vijf dat het geweld op de markten is afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van Equality for Growth.

In totaal hebben ruim 1.600 marktkramers en bezoekers van de markten deelgenomen aan initiatieven ter bestrijding van gendergerelateerd geweld.

“Dit project helpt vrouwen niet alleen om een ​​leven zonder geweld te leiden, maar bevordert ook economische gelijkheid. Een veiligere markt betekent dat meer vrouwen veilig zaken kunnen doen.” zegt Jane Magigita, Executive Director van Equality for Growth.

Gemma Wood, monitoring- en evaluatiespecialist voor het UN Trust Fund to End Violence against Women, bezocht het project en vertelde: “Er is echt een verschil gemaakt in het voorkomen van geweld, maar ook in het vergroten van de economische en politieke kansen voor vrouwen in de marktomgeving. Er is een reële kans voor uitbreiding van dit project naar andere markten in Tanzania.”

Equality for Growth streeft naar een informele sector die vrij is van alle vormen van gendergerelateerd geweld. Doneer nu en help bij de totstandkoming van projecten die geweld tegen vrouwen tegengaan.