[Foto: Vrouwen worden verwelkomd in een OWFI-opvangcentrum in de stad Samarra. (OWFI/Maged Hamid)]

 

‘In het OWFI-opvangcentrum kan ik veilig kind zijn.’ – Rashia, 18 jaar

Gewelddadige milities, religieuze extremisten en de massale ontheemding van burgers vergroten het risico op geweld tegen vrouwen en meisjes in Irak. Veel slachtoffers hebben moeite met het krijgen van juridische hulp en de juiste papieren, omdat toestemming van een mannelijk familielid is vereist.

De Organization of Women’s Freedom in Iraq (OWFI) heeft met steun van het UN Trust Fund to End Violence against Women een driejarig project gestart met medische zorg, psychologische en sociale ondersteuning en hulp bij reintegratie voor vrouwelijke geweldslachtoffers.

De 23-jarige Mina* uit Hawija – een stad die vier jaar lang bezet was door ISIS – is gevangen gehouden door ISIS-strijders die haar herhaaldelijk verkrachtten. Ondanks haar pogingen om terug te keren naar huis, wilden haar familie en haar man haar nietmeer. Gelukkig kreeg ze medische zorg en psychologische en sociale ondersteuning van OWFI, waardoor ze meer zelfvertrouwen kreeg en haar verhaal durfde te delen met anderen. Mina helpt nu andere vrouwelijke oorlogsslachtoffers in een opvangcentrum in de stad Kirkuk.

Tot nu toe heeft OWFI met dit project meer dan 70 vrouwen en meisjes in Irak geholpen. Onder hen waren Rashia* van 18, Nada* van 15 en hun 12-jarige zusje. Ze kwamen bij het OWFI terecht na het geweld in hun ouderlijk huis in de stad Najaf te zijn ontsnapt en zijn naar een opvangcentrum gebracht. Nada vertelde: “We kunnen niet geloven dat we aan zo’n middeleeuwse kerker zijn ontsnapt en dat we nu op zo’n fijne plek zijn waar iedereen elkaar respecteert.” Rashia voegde eraan toe: “Ik ben dankbaar dat OWFI mij een tweede kans op een onschuldige jeugd geeft, maar dan in een vredige omgeving.”

Doneer nu en help bij de totstandkoming van projecten die geweld tegen vrouwen tegengaan.

*Ter bescherming van de identiteit van de slachtoffers zijn de namen in dit artikel veranderd.