Geschreven door Merel Schrikkema

“Ik wil graag in een wereld leven waar verschillen tussen mensen niets meer zijn dan een teken van diversiteit” – Olena Zelenska

Woensdag 21 september vond de HeForShe Summit plaats, een conventie waarbij wereldleiders, CEO’s, mensenrechtenorganisaties en beroemdheden bijeenkomen om te praten over het belang van de steun van mannen om gendergelijkheid te realiseren. Solidariteit tussen man en vrouw is de sleutel tot een gelijkwaardiger bestaan voor iedereen.

Tijdens de summit werd er veel aandacht besteed aan de verschillende crisissen van het afgelopen jaar. Niet alleen de corona-crisis maar ook de situatie in Oekraïne kwam aan bod. Crisissen raken vrouwen vaak disproportioneel op zowel economisch als politiek vlak. Het belang van mannen in machtige posities om vrouwenrechten te ondersteunen is dan ook essentieel. Studies laten zien dat het op dit moment nog meer dan 257 jaar duurt voordat mannen en vrouwen op alle vlakken gelijk zijn. Dit moet anders. Door samenwerking kunnen we genderongelijkheid stoppen.

De Minister-President van Japan, Fumio Kishida, een HeforShe champion sinds dit jaar, sprak tijdens de summit bijvoorbeeld over het belang van economische afhankelijkheid voor vrouwen. Binnen Japan introduceren ze een nieuwe vorm van kapitalisme dat gebaseerd is op de groei van vrouwelijke economische onafhankelijkheid. Mannelijke steun is erg belangrijk om gendergelijkheid te realiseren, aldus Kishida. Ook benadrukte hij dat Japan vrouwen en meisjes van over de hele wereld die te maken krijgen met mensenrechtenschendingen en seksueel geweld financieel blijft steunen. In 2023 krijgt Japan presidentschap van de G7 en hij belooft dat het land zich dan ook in blijft zetten voor gendergelijkheid.

Olena Zelenska, de vrouw van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaf een krachtig betoog over de destructiviteit van oorlog, en hoe dit vrouwen en meisjes in het bijzonder erg hard raakt.
Ze onderstreepte hoe schrijnend het is dat we het in de 21ste eeuw nog steeds moeten hebben over gelijke rechten tussen man en vrouw. Bovendien gaf ze aan dat oorlogen de waarheid laten zien. “De mensen in Oekraïne hebben alles verloren, miljoenen mensen hebben mijn land moeten verlaten, voornamelijk vrouwen en kinderen.” Ze riep mensen van over de hele wereld op om empathie te tonen tegenover vluchtelingen. “Ik wil graag in een wereld leven waar verschillen tussen mensen niets meer zijn dan een teken van diversiteit. Een wereld waar HeforShe niet nodig is. De mensen in Oekraïne zijn nu aan het vechten voor zo’n wereld. Ze eindigde haar indrukwekkende speech als volgt: Ik dank jullie voor jullie steun – laten we schouder aan schouder staan zodat we winnen.”

Verder werd het belang van data meerdere keren benoemd door verschillende panelleden. Data kan namelijk op een onbevooroordeelde manier laten zien wat de positie van de vrouwen wereldwijd is binnen bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de in de academische wereld en de politiek. Het is erg belangrijk om aan te kunnen tonen op welke vlakken de positie van de vrouw verbeterd kan worden. Data laat zien waar de macht ligt, en die ligt vaak bij mannen. Daarom is samenwerking tussen man en vrouw onmisbaar voor een gelijkwaardige wereld.

Want zoals schrijver en activist Frederick Joseph het zo mooi zei in het slotwoord: “mannen moeten zich uitspreken tegen de obstakels die vrouwen voor hun kiezen krijgen. We moeten samen staan met vrouwen. Zo lang het gewicht van onderdrukking bestaat zullen we er allemaal door verwoest worden – ook al zien we het misschien op dit moment niet. Pak een hamer en vernietig de obstakels die vrouwen dagelijks verhinderen. De tijd is nu gekomen dat alle mannen zich in moeten gaan zetten voor vrouwenrechten. Ik geloof erin dat we dit gaan doen met z’n allen.”

HeforShe is een prachtig initiatief dat het belang van samenwerking tussen man en vrouw benadrukt. Samen strijden we voor een gelijkwaardige wereld, een wereld waarvan zowel man als vrouw de vruchten plukt.

Bekijk de volledige HeforShe Summit 2022 hier