Het Orange Trust Fund tegen geweld tegen vrouwen financiert initiatieven waarmee geweld tegen vrouwen en meisjes systematisch wordt aangepakt. Tijdens de coronacrisis is dit nog moeilijker dan normaal, vanwege de beperkte middelen en gezondheidsrisico’s. Allerlei soorten geweld tegen vrouwen neemt toe, maar tegelijk staan essentiële hulpdiensten voor hen onder druk; opvang moet in sommige landen sluiten, slachtoffers kunnen moeilijk hulpdiensten bereiken en psychologische hulp kan niet meer fysiek geboden worden. Met hulp van het Trust Fund zijn organisaties direct aan de slag gegaan met het omschakelen, zodat ze hun diensten digitaal aan kunnen bieden, slachtoffers niet uit het oog verliezen en opvang open kunnen houden.

Een van de activiteiten vanuit het Trust Fund was het organiseren van een virtuele bijeenkomst om de impact van COVID-19 op internationale systemen te bespreken, met 12 organisaties uit 69 landen. Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende vrouwenorganisaties en maatschappelijke partners aan het woord over de impact van het virus op hun organisatie en de slachtoffers. De discussie werd gericht op collectieve inspanningen om de impact van de pandemie te verzachten en om vrouwen en meisjes zo goed mogelijk te ondersteunen en te beschermen.

In Cairo bijvoorbeeld steunt het EVAW fonds Al-Shehab, een organisatie die zich inzet voor het verminderen van het risico voor vrouwen op HIV en geweld, onder meer door het vergroten van psychosociale, juridische, en medische diensten en hiv-testen en counseling. Als onmiddellijke reactie op de crisis heeft Al-Shehab het trustfund gevraagd om te helpen bij het ontwerpen van een aanpak die de nadelige effecten van COVID-19 zou kunnen verminderen. Zo heeft Al-Shehab zijn diensten snel aan kunnen passen zodat zij essentiële diensten kunnen blijven verlenen aan gemarginaliseerde vrouwen en meisjes op manieren die voor iedereen veilig zijn.