Zoals vaker bij crisis en rampen blijkt dat ook nu wereldwijd meisjes en vrouwen het zwaarst getroffen worden. De strenge inperkingsmaatregelen die wereldwijd gelden leiden ertoe dat veel vrouwen en meisjes zijn blootgesteld aan seksueel- en partner geweld. Partnergeweld neemt wereldwijd toe nu vrouwen gedwongen thuis zitten met hun aanvaller. De afgelopen 12 maanden waren 243 miljoen vrouwen en meisjes tussen 15-49 jaar slachtoffer van seksueel en/of fysiek geweld door een intieme partner/relatie. Dit aantal zal dit jaar flink stijgen naarmate de zorgen over veiligheid, gezondheid en geld de spanningen verhogen.

In Frankrijk is het aantal meldingen van huiselijk geweld sinds het begin van de lockdown op 17 maart met 30% gestegen. In Cyprus is het aantal oproepen naar een soortgelijk meldpunt met 30% gestegen in de week na 9 maart, de datum waarop de eerste besmetting met het coronavirus werd bevestigd. In Kenia zijn de gevallen van seksueel-, en gendergerelateerd geweld aanzienlijk toegenomen sinds de nationale maatregelen tegen het virus. In China zijn de meldingen van geweld achter de voordeur bijna verdubbeld nadat steden werden opgesloten, waarbij 90% verband hield met de epidemie.[1] In België is het aantal oproepen naar de hulplijn sinds het begin van de lockdown zelfs met 70% gestegen.[2] In Singapore zijn meldingen van partner geweld tegen vrouwen met 33% gestegen en in Argentinië met 25% sinds het begin van de lockdown op 20 maart. Verder zijn er in Canada, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten meer gevallen gemeld en is de vraag naar noodopvang gestegen.[3] Dit is erg zorgwekkend omdat het verzoek om thuis the blijven blijft gelden, en dus vrouwen met gewelddadige partners geïsoleerd blijven van de mensen en hulpverleningsdiensten die hen kunnen helpen.

Lele, een vrouw uit het oosten van China, zei dat haar man haar gedurende hun zesjarige relatie had misbruikt, maar dat de COVID-19-uitbraak de zaken nog veel erger had gemaakt. ‘’Tijdens de epidemie konden we niet naar buiten en onze conflicten werden alleen maar groter en groter en kwamen steeds vaker voor’, zei ze. ‘Alles was zichtbaar.’’ Op 1 maart, terwijl Lele haar 11 maanden oude dochtertje vasthield, begon haar man haar te slaan met een hoge stoel. Ze weet niet zeker hoe vaak hij haar heeft geslagen. Uiteindelijk, zei ze, verloor een van haar benen het gevoel en viel ze op de grond terwijl ze de baby nog steeds in haar armen hield.[4]

Sommige staten hebben al gendergevoelige responsmaatregelen ingevoerd om vrouwen en kinderen te beschermen tegen geweld. In Spanje bijvoorbeeld wordt ondersteuning en bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld aangemerkt als een essentiële dienst, waardoor die hulpactiviteiten tijdens de crisis op dezelfde manier kunnen doorgaan. In België, Spanje en Frankrijk zijn voorlichtingscampagnes opgezet voor een waarschuwingsmechanisme waarmee vrouwen terecht kunnen in apotheken. In Nederland is ook voor hier ook voor gekozen met het codewoord.[5]

[1] The Conversation, 20 mei 2020. ‘Sexual and gender-based violence during COVID-19: lessons from Ebola’. https://theconversation.com/sexual-and-gender-based-violence-during-covid-19-lessons-from-ebola-137541

[2] The Guardian, 28 maart 2020. ‘Lockdowns around the world bring rise in domestic violence’. https://www.theguardian.com/society/2020/mar/28/lockdowns-world-rise-domestic-violence

[3] UN Women, ‘violence against women and girls data collection during COVID-19’. https://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2020/04/issue-brief-violence-against-women-and-girls-data-collection-during-covid-19

[4] Chicago Tribune, 7 April 2020. ‘A new COVID-19 crisis: Domestic abuse rises worldwide’. https://www.chicagotribune.com/coronavirus/sns-nyt-coronavirus-domestic-abuse-rises-worldwide-20200407-6kd46ga4hrfizoxmhz4dmiigja-story.html

[5] Dali, H. Europese Commissie, 20 mei 2020. ‘Coronavirus en huiselijk geweld

Een onevenredig risico voor vrouwen’. https://ec.europa.eu/netherlands/content/coronavirus-en-huiselijk-geweld_nl