Op 25 november 2024, de officiële aftrap van de Orange The World Campagne, organiseren Blijf Groep, Politie Noord-Holland, Openbaar Ministerie, Veilig Thuis, Vrouwenopvang Kop van Noord-Holland, Stichting Hilde, de Soroptimisten in Noord-Holland, gemeente Alkmaar en UN Women Nederland het congres Aanpak Femicide – veilig, overal en altijd. Samen willen zij intieme terreur en femicide voorkomen.
Elke 8 tot 10 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner. “Nog veel méér vrouwen in Nederland lijden in stilte onder ernstige intieme terreur”, benadrukt regiomanager Christel Dingerdis van Blijf Groep en initiatiefnemer van dit congres. “Dit kunnen we alleen samen stoppen door signalen beter te herkennen en slachtoffers vroegtijdig bescherming te bieden.” Politiechef Hamit Karakus vult aan: “Een gezamenlijk plan van aanpak voor de veiligheid van alle betrokkenen is enorm belangrijk voor een effectieve handelswijze. Een slachtoffer dat aan de bel trekt, moet serieus worden genomen en passende hulp krijgen. Geweld tegen vrouwen en meisjes is onacceptabel en het uitbannen ervan vereist inzet van de hele maatschappij.”
Ketenkracht
Het congres is daarom specifiek gericht op het verbeteren van de ketensamenwerking tussen partners die kunnen bijdragen aan noodzakelijke ondersteuning voor vrouwen en meisjes die te maken hebben met partnergeweld. Wethouder Arie Epskamp: “Ieder slachtoffer van huiselijk geweld is er een te veel. Het is ontzettend belangrijk dat er aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp. Voorkomen is beter dan genezen en dat kunnen we alleen als we samen optrekken. Dank daarom aan de Blijf Groep die het initiatief heeft genomen voor het organiseren van dit congres. Er staat een mooi inhoudelijk programma klaar met bijdragen uit zowel het zorg- als het veiligheidsdomein.”
Programma
Bezoekers kunnen rekenen op een divers programma dat de ontwikkelingen rondom geweld tegen vrouwen goed in beeld brengt. Zo wordt het congres geopend door Songül Mutluer, initiatiefnemer van het landelijke plan van aanpak Stop Femicide! Interessante lezingen en workshops worden afgewisseld met de korte film “Het ligt aan mij” van Abid Chand & Marlyn van Erp / 2024 en de verkorte theatervoorstelling “Another day in paradise”. Het congres wordt afgesloten door Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar en Olcay Gulsen, ambassadeur Orange the World. Na het congres vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats op het plein tussen de Grote Kerk en de Vest in voor slachtoffers van Femicide.
Orange the World
Ieder jaar is op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, de aftrap van de wereldwijde Orange the World campagne die in meer dan 100 landen wordt gehouden. Zo ook in Nederland, sinds 2016. De aftrap vindt elke keer plaats in een andere gastgemeente, zoals in Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Breda, Almere en afgelopen jaar in Amsterdam en nu dus in Alkmaar. In totaal doen er meer dan 200 gemeenten mee aan de campagne in Nederland. De campagne duurt tot 10 december, de tussenliggende dagen zijn ‘the 16 Days of Action’. Dit jaar is het thema van de Orange the World campagne ‘Veilig, overal en altijd’. Marije Cornelissen, Directeur UN Women Nederland: “Om geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen moet iedereen in actie komen. De rijksoverheid, gemeenten, ketenpartners en hulpverleners, maar ook individuen. Daarom roepen we iedereen op om #Medestander te worden, om in je dagelijks leven te doen wat je kunt om te zorgen dat vrouwen en meisjes veilig zijn”.
___
NOOT VOOR DE REDACTIE
Aanmelden:
Wilt u namens de pers het congres bijwonen? Dat kan: aanmelden uiterlijk donderdag 21 november via e-mail h.buenting@blijfgroep.nl onder vermelding van na(a)m(en), medium en functie(s).
Voor meer informatie:
Kunt u contact opnemen met Hannah Buenting, strategisch adviseur communicatie en PR, Blijf Groep. T: +31 (0)6 15 05 89 17, E: h.buenting@blijfgroep.nl
Achtergrond Orange the World campagne
De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, begint zoals elk jaar op 25 november, op de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. De campagne eindigt op 10 december. In deze periode worden gebouwen en objecten zoals bijvoorbeeld de Brandenburger Tor in Duitsland, de Sfinx in Egypte, de Niagara Falls in Canada, het Christusbeeld in Rio de Janeiro oranje uitgelicht.
De campagne bestaat wereldwijd sinds 2014. Sinds 2016 neemt ook Nederland deel. Eerdere aftrapmomenten op 25 november vonden onder andere plaats in Almere, Arnhem, Breda, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Inmiddels worden in meer dan 200 gemeenten door heel Nederland acties georganiseerd tijdens de campagne. De Orange the World campagne wordt in Nederland gecoördineerd door UN Women Nederland, in samenwerking met de Unie van Soroptimistclubs, Zonta Nederland, Inner Wheel, VVAO, YWCA, Veilig Thuis, Plan International en Vrouwen van Nu.
Over Blijf Groep
Blijf Groep, voortgekomen uit het allereerste Blijf-van-mijn-Lijfhuis dat in 1974 werd opgericht, zet zich al 50 jaar in tegen huiselijk geweld en biedt een breed scala aan hulpverlening. Met een dagelijks bereikbare hulplijn en diverse ambulante trajecten biedt de organisatie zowel advies als begeleiding op maat. Ook is er opvang beschikbaar voor mensen die niet veilig thuis kunnen blijven. De aanpak van Blijf Groep richt zich op het duurzaam stoppen van geweld, met aandacht voor alle gezinsleden, inclusief de pleger, om inzicht te krijgen in de achterliggende patronen van het geweld.