Arnhem is dit jaar dé plek in Nederland waar de Orange the World campagne wordt gestart. Helaas niet live, maar wel te volgen via een live stream. Op de livestream zal onder andere de lancering van de Orange the World campagne te zien zijn middels een boodschap van ministers Kaag en van Engelshoven en burgemeester Marcouch. Daarna zien we hoe het stadhuis van Arnhem oranje kleurt. Onder leiding van UN Women Voorzitter Marit Maij vindt er een gesprek plaats over de achtergrond van de Orange the World campagne, de rol van mannen, het tegengaan van geweld tegen vrouwen in de publieke ruimte en het belang van melden. 

Het Programma op 25 november:
18.30 start met het Orange the World Journaal
19.00 officiële opening van de campagne door Ministers Kaag en van Engelshoven en Burgemeester Marcouch van Arnhem.
19.10 Verdiepend gesprek met minister van Engelshoven, de Arnhemse wethouder Roeland van der Zee en Ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid Pascalle Grotenhuis
19.45 Einde

Volg de landelijke aftrap via de livestream HIER

Daarnaast zijn er natuurlijk tijdens de #16DaysofAction andere verschillende acties, evenementen en webinars. Een overzicht vind je HIER

Het is hoog tijd om het alarm te slaan over de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland; geweld tegen vrouwen. 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld en ieder jaar vraagt de Orange The World-campagne van de Verenigde Naties hiervoor aandacht. Dit jaar staat in teken van “Iedere vrouw moet iedere vorm van geweld kunnen melden.” Naar schatting meldt slechts 40% van de vrouwen die te maken hebben met geweld dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10% gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar, en krijgt nooit hulp. Daarom roepen wij, UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, op om laagdrempelig melden voor iedere vrouw beschikbaar te maken. Het belang neemt toe nu berichten van een toename van vooral geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld vanwege de corona-crisis. 

Voor meer informatie over de Orange The World campagne in Nederland: 
https://www.orangetheworld.nl/

Weten wat je nog meer kunt doen om te helpen?
https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/help/

Teken de petitie over laagdrempelig melden: 
https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/

Doneer naar het Orange Fund: 
https://www.unwomen.nl/donatie-orange-trust-fund/