Naast het hogere risico op geweld tijdens de COVID-19 crisis is er voor veel vrouwen en meisjes ook een grote kans op het mislopen van inkomsten. Omdat ze nu niet kunnen werken zijn veel vrouwen en meisjes economisch afhankelijk geworden van hun gewelddadige partner. De Cameroon Association for the Protection and Education of the Child (CAPEC) leidt een project over gemeenschapsgerichte preventie van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Het project wordt gesteund door het Trust Fund. De lockdown heeft grote gevolgen voor deze vrouwen, van wie de meesten vrouwelijke boeren of kleine handelaren in landelijke gebieden zijn, die hun brood verdienen door op de lokale markt te staan of te werken in de informele sector. Deze vrouwen hebben nu geen inkomen en lopen een verhoogd risico op geweld terwijl ze thuis vastzitten. CAPEC heeft hun werk weten te reorganiseren en geeft prioriteit aan de risico’s van geweld tegen vrouwen en meisjes te verminderen en hun welzijn te behouden.

Zo leiden ze nu vrouwen op om maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen te maken om te verkopen tegen een betaalbare prijs. Hierdoor kunnen vrouwen en meisjes hun financiële onafhankelijkheid terugwinnen. Ook ondersteunt CAPEC de lokale overheid actief bij het opbouwen van capaciteit binnen de gezondheidszorg, en bieden ze het hoofd aan gendergerelateerd geweld.

Het Trust Fund luistert naar en communiceert met haar begunstigden om te begrijpen hoe de pandemie hun werk beïnvloed om gezamenlijk de beste manieren te vinden om hen tijdens de crisis te ondersteunen.

 

Als het gaat om het reageren op de crisis in de frontlinie, hebben begunstigden zoals CAPEC ongelooflijk veel veerkracht getoond sinds de pandemie begon, vooral door hun kernprogrammering aan te passen en opnieuw te focussen op een manier die zowel de economische kwetsbaarheid bij de op huishoudelijk niveau, maar voorkomt uiteindelijk ook geweld tegen vrouwen en meisjes ”, aldus Shruti Majumdar, monitoring- en evaluatiespecialist van het Trust Fund.[1]

 

 

 

 

[1] UN Women Trust Fund to End Violence Against Women, 5 mei, 2020. ‘Cameroon: CAPEC empowers women and girls during COVID-19 lockdown’. https://untf.unwomen.org/en/news-and-events/stories/2020/04/capec-empowers-women-and-girls-during-lockdown