UN Women IJsland heeft een heftige video gelanceerd op haar Facebookpagina. De video is onderdeel van de campagne ‘Geweld tegen vrouwen is dichterbij dan je denkt’, en toont mannen die de waargebeurde verhalen voorlezen van vrouwen die seksueel geweld hebben overleefd.

De mannen die voorlezen zijn onder andere de IJslandse rapper Króli, en de voormalige coach van het IJslandse vrouwelijke voetbalteam Freyr Alexandersson, en de acteur Valur Freyr Einarsson. De verhalen die zij voorlezen zijn behoorlijk expliciet in de details van het geweld dat vrouwen is overkomen, en minstens één man stopt halverwege en zegt dat hij niet verder kan lezen. Aan het eind van de video komen ze er pas achter dat één van de vrouwen wiens verhaal voorgelezen wordt al die tijd tegenover hen zat.

De video is onderdeel van de HeForShe UN Women beweging voor gendergelijkheid, en eindigt met een oproep om alle gendergerelateerd geweld te veroordelen op de website van UN Women. De website bevat ook de volledige verhalen van overlevenden van seksueel geweld uit Oezbekistan, Vietnam, Gambia, Myanmar en IJsland, en geeft informatie over de manieren waarop UN Women geweld bestrijdt.

Je kunt de video (in het IJslands) hier bekijken. Er komen expliciete beschrijvingen van seksueel geweld in voor.